VARNOSTNI UKREPI
za preprečevanje širjenja okužbe
z virusom COVID-19

V Restavraciji Manna skrbimo za svoje goste in zaposlene, zato v skladu s trenutnimi epidemiološkimi razmerami izvajamo predpisane epidemiološke ukrepe in priporočila za gostinske objekte.

V restavraciji Manna zagotavljamo, da se dosledno upoštevajo veljavne smernice v skladu z zaščitnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. Poleg tega smo sprejeli še dodatne ukrepe, ki zagotavljajo maksimalno higieno in varnost.

 

V vsakem prostoru restavracije imamo nameščene čistilce zraka s 5x filtrom, ionizatorjem in UV lučjo, ki vseskozi zagotavljajo čist zrak

Pomagajte zaščititi vse goste in naše zaposlene z upoštevanjem priporočil.
 1. Varnostna razdalja: prosimo, da upoštevate 1,5 m varnostne razdalje.
 2. Zaščitna maska: Uporaba zaščitne maske je v vseh javnih zaprtih prostorih obvezna.
 3. Razkuževanje rok: priporočamo, da si večkrat razkužite roke.
 4. Higiena kašlja: zakašljajte / kihnite v robček ali zgornji del rokava.

Ključna splošna načela preprečevanja prenosa okužbe z novim koronavirusom:

 • Dejavnosti gostinstva se udeležujemo le, če smo zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj) in če izpolnjujemo pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran)
 • Ob prihodu, pred in po uporabi sanitarij ter ob odhodu si razkužimo roke.
 • Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.
 • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.
 • Upoštevamo zadostno medosebno razdaljo, ki je najmanj 1,5 do 2 metra.
 • Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal in epidemije COVID-19 se izogibamo velikemu številu ljudi v zaprtih prostorih.
 • Zaprte prostore večkrat dnevno temeljito prezračimo.
 • Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem kraju, ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje, v času epidemije uporabljajte obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta.
 • Dodatna navodila

 • Ob prihodu v restavracijo si obvezno razkužite roke. Razkužila za roke so nameščena ob vstopu v restavracijo, na šanku in v sanitarijah.

 • V zaprtih prostorih restavracije je npr. pri prihodu do mize, odhodu od mize, ter pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo gosti zatem varno snamejo.
 • Kruh postrežemo na krožniku brez platnenih servietov saj le tako lahko zagotovimo dezinfekcijo (namesto košare) pred prihodom vsakega novega gosta.
 • Po vsakem odhodu gosta iz restavracije pogrnemo mizo z novim setom prtov in nadprtov.
 • Dezinficirane solnice, poprnice, oljčno olje in cenike vam z veseljem prinesemo k mizi. Zanje prosimo povprašajte natakarja.
 • Zaradi zagotavljanja primerne razdalje med gosti imamo v restavraciji nekatere mize označene z napisom ” NI V UPORABI”. Prosimo, da se za mizo posedete le z odobritvijo natakarja.
 • Vsa izpostavljena mesta v restavraciji (sanitarije, kljuke, vrata, delovne pulte, šank itd. razkužujemo vsako uro.

Vprašanja in odgovori

Kdaj lahko v restavraciji snamem masko?

Od prvega vstopa v restavracijo, dokler ne sedete za mizo, ki vam je bila dodeljena/rezervirana za vas, morate kot gost upoštevati zakonsko določen predpis o minimalni razdalji do drugih oseb, ki niso v vaši skupini obiskovalcev in nositi mehansko zaščito, ki pokriva usta in nos v zaprtih prostorih. Pri uživanju hrane in pijač seveda ni potrebna zaščita ust in nosu – vendar jo morate ponovno uporabiti takoj, ko zapustite mizo kot gost, tudi za uporabo sanitarij. Več podrobnosti o ukrepih v gostinskem prostoru najdete pri šanku.

Ali restavracija zagotavlja zaščitne maske za usta in nos?

Načeloma je vsak državljan že opremljen z zaščitno masko za usta in nos v skladu z zakonskimi predpisi ustrezne državne vlade (uporaba javnega prevoza / območij itd.). Če je gost pozabil zaščitno masko za usta in nos, so pri šanku proti plačilu na voljo zaščitne maske za usta in nos za enkratno uporabo.

Ali lahko zagotovite varnostno razdaljo med gosti?

Seveda, v skladu s higienskimi priporočili NIJZ za izvajanje turistično-gostinske dejavnosti v času po epidemiji covid-19 upoštevamo varnostno razdaljo, opredelili pa smo tudi jasne standarde in smernice za zanesljivo zagotovitev. Gosta vedno posedemo čim dlje od drugih gostov, na enem izmed naših treh letnih vrtov in terasi oz. v notranjosti restavracije, kjer imamo štiri ločene prostore.

Ali lahko operete mojo zaščitno masko?

Zaradi strogih higienskih predpisov ne moremo ponuditi storitev čiščenja mask iz blaga. 

Katere higienske ukrepe izvajate, da se virus ne bi širil v restavraciji?

Izvedli smo celovite smernice za najvišje higienske standarde na vseh območjih naše restavracije. Naši zaposleni so deležni nenehnega usposabljanja in navodil za vzdrževanje teh visokih standardov. Odgovorni vodja vsak dan preverja skladnost s smernicami. Ne samo, da strogo upoštevamo priporočila NIJZ in nacionalne zakonodaje, ampak jih tudi ažurno dopolnjujemo z nadaljnjimi ukrepi kot so npr.: delavci delajo v timu, vsakič isti delavci skupaj, minimalno 3 ure pred odprtjem restavracije vse prostore dobro prezračujemo kot tudi tekom celega dneva, v vseh prostorih imamo nameščene ionizatorje zraka s 5x filtri in uv lučjo, tepihe vsak dan prečistimo z vodnim globinskim sesalnikom(zato je tekom dneva postavljen pred vhodom v kuhinjo), po vsaki uporabi mize jo ponovno pogrnemo z novimi prti in nadprti, itd…