Piranska sol

Piranska sol

V Manni solimo le s soljo in solnim cvetom Piranskih solin.

Piranska sol je pridelana po potrjenem tradicionalnem postopku. Sol iz Piranskih solin se prideluje po izročilu starem skoraj 700 let in zgolj s tradicionalnimi orodji. Osnovni proces je naravna kristalizacija na solnih poljih, kjer se sol pobira na nekaj milimetrov debeli podlagi biosedimenta imenovani petola, sestavljeni iz mineralov in mikoroorganizmov.
Solni cvet je najdragocenejši pridelek Piranskih solin, katerega drobni piramidarsti kristali bele do roza barve nastajajo le ob brezveterju, saj jih zmoti že najmanjši val. Ko pride čas pobiranje solnega cveta, jih v tankem sloju na površini solnih polj z največjo ljubeznijo solinarji nežno poberejo s posebej prirejeno mrežico, ki je vpeta v leseni okvir. Ker se solni cvet Piranskih solin odlikuje z veliko mero mineralov in s posebej izrazitim okusom ter vonjem, mu strokovnjaki kulinarike priznavajo, da kakovostno presega vrsto v svetu čisalnih sort “la fleur de sel.”