Trnovo

TRNOVOtrnovo

…četrtna skupnost Trnovo je ožja enota Mestne občine Ljubljana, jugozahodno od ljubljanskega gradu, ob levem bregu Ljubljanice. Trnovo je bilo dolgo znano po nizki gradnji in hišah z velikimi zelenjavnimi vrtovi, ki so oskrbovali ljubljansko tržnico.

 

 

 

 

EIPPROVA ULICA

… Eipprova ulica je bila skupaj s Krakovim, bregovi Gradaščice in Ljubljanice že leta 1986
razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik. V začetku 80-ih let 20. stoletja so bili zgranjeni visoki stanovanjski bloki ob Ziherlovi in Karunovi ulici in tako se je močno spremenila nekdanja podoba Trnovega.
Tako je najbolj slikovita in obiskana Eipprova ulica ob potoku Gradaščice, kjer je zasajen drevored starih kostanjev.
Eipprova ulica je čedalje bolj priljubljena lokacija Ljubljančanov saj je oddaljena le korak izven starega mestnega jedra, kjer lahko uživajo v pestri gostinski ponudbi do pozno v noč.

 

Naši sosedje
Sax Pub
Pizzeria Trnovski Zvon
Šank Pub
Tombstoon Saloon
Kavarna Eipper

 

V bližini

Mestna Plaža (100 m)trnovski-pristan-1

Trnovski pristan, ki ga je uredil arhitekt Jože Plečnik, je s svojimi velikimi kamnitimi stopnicami, ki se spuščajo proti reki, svojevrstna arhitekturna stvaritev in eno najlepših sprehajališč v Ljubljani. V zadnjih letih velja tudi za popularno družabno zbirališče. Predvsem med mlajšo generacijo se je prijel izraz, da gredo ob lepih, predvsem poletnih dnevih, posedet na “ljubljansko plažo”.

 

Trnovska Cerkev (240 m)trn-cerkev

Trnovo je znano še po Trnovski cerkvi (cerkev svetega Janeza Krstnika), kjer je pesnik dr. France Prešeren prvič srečal svojo ljubezen Julijo Primic. Svoji nikoli uresničeni ljubezni je posvetil Sonetni venec. Dolgoletni župnik Trnovske cerkve je bil tudi slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar.

 

 

 

 

 

Kamniti Most (240 m)Trnovo_Bridge_-_Ljubljana_Slovenia

Ob pročelju Trnovske cerkve je most čez potok Gradaščica, eden redkih v Evropi, na katerem raste drevje.

 

 

Rojstna Hiša Jožeta Plečnika (350 m)plecnikova hisa

V Trnovem je živel znani in mednarodno uveljavljeni arhitekt Jože Plečnik, znan po svojih načrtih Tromostovja, ljubljanske tržnice, ljubljanskih Žal, oblikoval pa je tudi cerkvene kelihe. V njegovi hiši je Arhitekturni muzej Ljubljana uredil stalno Plečnikovo zbirko.

 

 

 

KUD (400 m)kud

Gledališče KUD France Prešeren, je znano predvsem po alternativni sceni in vsakoletnem festivalu, imenovanem »Trnfest«. Ta festival je organiziran v okviru gledališkega festivala v Ljubljani, ki se odvija vsako leto med poletnimi počitnicami in je znan po vsej Evropi..

 

 

 

 

Križanke (500 m)krizanke1

Na podlagi nekaterih virov je križniška komenda zamenjala starejšo templarsko postojanko, ki naj bi stala na tej lokaciji med leti 1167 in 1200.
Nekdanji samostanski prostori imajo danes povsem novo, svečanejšo podobo in postali so eden osrednjih prireditvenih prostorov v Ljubljani.

 

 

Mestni Muzej Ljubljana (500 m)mestni-muzej-1

Mestni muzej Ljubljana je muzej, ki skrbi za ohranjanje in preučevanje ljubljanske zgodovinske dediščine. Sedež muzeja je v Turjaški palači poleg ljubljanskih Križank, na trgu Francoske revolucije.

 

 

 

Park Špica (700 m)pica

Špica je del ob Ljubljanici, med Trnovskim pristanom in novim mostom, ki nas pripelje v Botanični vrt. Tukaj je bilo nekoč ljubljansko kopališče, danes pa čudovit prostor za preživljanje prostega časa.